Wat is Positieve Neuroplasticiteit?

Wat is Positieve Neuroplasticiteit?

Je traint je geheugen en leert hoe je negatieve ervaringen snel en effectief kunt loslaten.

Betrap jij jezelf er ook wel eens op? Je hebt een dag waarop tien dingen zijn gebeurd: negen van de tien gebeurtenissen zijn positief, één negatief. Waar denk je ’s avonds aan? Waarschijnlijk ook aan de negatieve gebeurtenis…

Voor bijna iedereen is het een gewoonte om zich op de negatieve gebeurtenis te richten. Vroeger was dat nodig om te overleven, maar nu al lang niet meer …

Hoe leer je meer naar het positieve te kijken? Hoe zorg je voor meer zelfvertrouwen en veerkracht? True Colors helpt je deze eigenschappen eigen maken. Dit doen we aan de hand van enkele eenvoudige oefeningen uit ‘Geheugen voor geluk’, ontwikkeld door Rick Hanson.

Connie Triantafillidis is door neurowetenschapper en psycholoog Rick Hanson geautoriseerd om zijn trainingen te geven.

Rick Hanson en Connie Triantafillidis coach Positieve Neuroplasticiteit

Als je ADHD of ADD hebt is de kans groot dat je al heel vaak te horen hebt gekregen wat er allemaal niet goed aan jou is. Logisch dat je zelfbeeld er dan een deuk van heeft opgelopen en niet erg positief is. Hoe leer je weer opmerkzaam te worden op alle dingen die goed gaan, waar jij goed in bent en hoe leuk je eigenlijk bent?

Neurowetenschapper Rick Hanson heeft talloze jaren onderzoek gedaan naar positieve neuroplasticiteit. Neuroplasticiteit van de hersenen is het vermogen van de hersenen om te herstellen en te herstructureren. Hij heeft aangetoond dat je met ervaringsgerichte oefeningen de manier waarop je denkt verandert, waardoor je meer open kunt staan voor positieve ervaringen.

Al enkele jaren volg ik de professionele trainingen van Rick Hanson om dit ook aan anderen te kunnen leren. Ik ben inmiddels door Rick Hanson geautoriseerd om zijn trainingen te geven. De oefeningen zijn leuk, gemakkelijk om zelf te doen en hebben een diepgaande werking met een blijvend verschil.

Je traint je geheugen en leert hoe je negatieve ervaringen snel en effectief kunt loslaten. Het resultaat: je voelt je gelukkig(-er) op ieder moment van de dag!

Oefeningen om happy van te worden,
ervaar zelf het effect!

Voor Wie

Voor alle kinderen is het belangrijk om positieve ervaringen op te doen, maar voor sommigen is dit zelfs essentieel. Dit geldt vooral voor kinderen die snel angstig zijn of de neiging hebben om mooie momenten over het hoofd te zien. Het is cruciaal dat zij leren om innerlijke kracht te ontwikkelen, zodat ze zich zeker en standvastig kunnen voelen.

Kinderen die overlopen van energie of die bijvoorbeeld ADHD hebben, kenmerken zich door een hoge mate van afleidbaarheid, impulsiviteit en een constante behoefte aan nieuwe prikkels. Ze gaan vaak zo snel over naar de volgende activiteit dat ze niet de kans krijgen om echt van hun ervaringen te genieten. Bovendien is het voor hen belangrijk om te leren hoe ze meer zelfcontrole kunnen krijgen.

Veel van deze energieke kinderen of kinderen met ADHD hebben een genetische variant die ervoor zorgt dat ze minder effectieve dopaminereceptoren aanmaken. Hierdoor hebben ze meer herhaalde positieve ervaringen nodig om gemotiveerd te blijven en zich op hun taken te kunnen concentreren. Dit is ook van toepassing op kinderen die worstelen met leerproblemen.

Kinderen hebben baat bij ervaringen die aansluiten bij wat ze nodig hebben, zoals het voelen van liefde van de mensen om hen heen. Of het opdoen van succeservaringen, zoals het behalen van een doel. Door iets langer bij deze ervaringen stil te staan en in zich op te nemen ontwikkelt het kind zelfvertrouwen en kan helpen zich gewaardeerd te voelen.

Positieve Neuroplasticiteit: Bouw aan een Sterker Brein

Onze hersenen zijn verbazingwekkend flexibel. Ze passen zich voortdurend aan, zelfs als we ouder worden. Laten we eens kijken naar de kracht van positieve neuroplasticiteit en hoe het ons leven kan veranderen:

Probleemoplossende Vaardigheden:
Door neuroplasticiteit te bevorderen, ontwikkelen we sterke probleemoplossende vaardigheden. Onze hersenen passen zich aan om uitdagingen aan te gaan en innovatieve oplossingen te vinden.

Stel je voor dat je een puzzel legt. Elke keer dat je een stukje op de juiste plek plaatst, versterk je neurale verbindingen die je helpen bij toekomstige uitdagingen.

Creativiteit en Nieuwe Perspectieven:
Creativiteit bloeit op wanneer onze hersenen nieuwe wegen inslaan. Het is als het ontdekken van een onbetreden pad in een bos.

Een frisse kijk op dingen kan leiden tot originele ideeën, kunstwerken, of zelfs nieuwe manieren om problemen op te lossen.

Emotioneel Welzijn en Positiviteit:
Positieve neuroplasticiteit heeft invloed op ons emotionele welzijn. Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie maken er gebruik van om negatieve denkpatronen te veranderen.

Door dankbaarheid, vriendelijkheid en mededogen te cultiveren, herbedraden we onze hersenen in de richting van positiviteit.

De Kracht van Jonge Hersenen:
Tijdens je tienerjaren en jong volwassenheid kun je leren om positieve neuroplasticiteit te benutten. Dit geeft je flexibele hersenen en veerkracht.

Je hebt de kracht om tot volle bloei te komen in een wereld die voortdurend verandert.

Wat het leven ons brengt, hebben we helaas niet helemaal in de hand. Af en toe draait het lot ons een lelijke loer. Het stortregent op je bruiloft, die promotie gaat aan je neus voorbij, de liefde van je leven neemt de benen of je wordt geveld door ziekte.

Waar we wél invloed op hebben, is hoe we omgaan met alle kuilen en hobbels op ons levenspad.

Wie veerkrachtig is, gaat tegenslagen en uitdagingen zien als mogelijkheden. We kunnen onszelf veerkrachtiger maken door bepaalde innerlijke krachten te versterken.

Dit zijn onder andere:

  • Kunnen profiteren van positieve heilzame ervaringen
  • Een gevoel van zeggenschap hebben
  • Het vermogen om je rust te bewaren
  • Goede intieme relaties hebben
  • Moedig in het leven staan

 

Deze innerlijke krachten allemaal tegelijk versterken is niet nodig; beter is ze een voor een aan te pakken of alleen de kracht die gevoelsmatig wel een boost kan gebruiken. Wie bijvoorbeeld al best moedig is, maar nog wel wat rustiger zou willen worden, gaat daarmee aan de slag.

Van essentieel belang is dat het geleerde deel echt van onszelf wordt, dat we het ons eigen maken. Regelmatig oefenen dus, zodat het een blijvende plek in de hersenen krijgt.

Het grote voordeel van onze hersenen is namelijk dat we ze zelf kunnen verbeteren – ook wel positieve neuroplasticiteit genoemd. Daarmee begint de weg naar onder andere meer veerkracht.

Leer hoe je als ouder(-s) of verzorger je kind of tiener kunt helpen het goede in zich op te nemen. Je kunt dat op verschillende manieren doen. Het gaat er vooral om dat je kind of tiener leert om wat langer stil te staan bij een positieve, goede ervaring en deze in zich op te nemen.

Tijdens coaching in positieve neuroplasiticiteit of het volgen van de training leer je eenvoudige oefeningen om zelf te doen en hoe je deze aan je kind kunt leren.

Ontdek welke kernervaringen die het kind nodig heeft, zoals een succesgevoel, of iets om over een gevoel van falen of tekortschieten op school heen te komen, dan kun je op zoek gaan naar natuurlijke gelegenheden voor het kind om deze ervaringen te hebben en in zich op te nemen.

Ga voor jezelf na welke ervaringen voor jou als kind verschil hadden kunnen maken.. Laat je door deze kennis en door je intuïtie leiden als je jouw kind wilt helpen de ervaringen te hebben die er voor hem of haar toe doet en deze in zich op te nemen.

Neuroplasticiteit is het opmerkelijke vermogen van de hersenen om zich aan te passen en te veranderen.

Efficiënt leren en geheugen:
Neuroplasticiteit stelt jongeren in staat om nieuwe informatie effectiever te leren en te onthouden. Hun hersenen kunnen opnieuw worden bedraad en nieuwe verbindingen vormen, waardoor cognitieve processen worden verbeterd.
Het aanmoedigen van nieuwe ervaringen, nieuwsgierigheid en verkenning stimuleert positieve neuroplastische veranderingen.