Een kind met druk gedrag heeft vaak veel positieve kwaliteiten zoals: veel energie, gevoel voor humor, creativiteit, out of the box denken, spontaniteit. Helaas worden die leuke kanten vaak ondergesneeuwd door bijvoorbeeld slechte concentratie, hyperactiviteit of impulsiviteit.
De 80 tips in deze gids laten zien hoe je als ouder, leerkracht en professional kunt omgaan met druk gedrag. De tips zullen niet voorkomen dat je kind druk gedrag vertoont. Daar zijn ze ook niet voor bedoeld. Ze kunnen wél helpen om de onrust beter te reguleren en er minder ‘last’ van te ondervinden. Dat maakt niet alleen dat de omgeving positiever naar het kind kijkt, maar ook dat het kind zelf een beter zelfbeeld zal krijgen.
Sommige kinderen zijn altijd Heel. Erg. Druk. De ene pedagogisch professional kan hier beter mee omgaan dan de ander. Zitten drukke kinderen (een beetje) in jouw allergie? Connie Triantafillidis, co-auteur van het boek De gids over drukke kids, vertelt ons hoe je met deze kinderen omgaat.
Of je nu met peuters, kleuters of oudere kinderen werkt: er zijn dagen op de groep dat je jezelf misschien constant ‘doe eens rustig!’, ‘niet zo hard!’ of ‘doe eens niet zo druk!’ hoort zeggen. Niet leuk voor jezelf, en niet leuk voor het desbetreffende kind.
Artikel door Karin Broeren, redacteur KinderopvangTotaal
Heb je een vraag? Of wil je een intake gesprek aanvragen? Vul het formulier in en ik bel je snel terug.
Ik help mensen, met onder andere AD(H)D, die snel overprikkeld raken en voor wie de wereld soms een complexe puzzel lijkt, om meer rust en ruimte te creëren, zodat ze beter met obstakels en uitdagingen om kunnen gaan. Ik leg uit hoe hun brein werkt, waardoor ze zichzelf beter begrijpen. En met begrip komt veerkracht. Ze krijgen meer energie en focus. En ontdekken hun eigen echte kleuren zodat hun unieke zelf weer gaat stralen.
Werkgebieden:
© 2014 – heden: